Kotlety schabowe to jedno z najważniejszych dań polskiej kuchni. Jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie? Sekret udanej potrawy przekazywany jest z pokolenia na pokolenie przez kolejne gospodynie domowe. Dziś zdradzamy go wszystkim tym, którym marzy się soczysty i miękki kotlet schabowy.
Idealny i miękki kotlet schabowy
Jaki powinien być kotlet schabowy? Najlepiej, by było on soczysty, miękki i zachęcający swoim aromatem i wyglądem do konsumpcji nawet największych niejadków. Rzeczywistość jednak pokazuje, że miękkie schabowe nie zawsze goszczą na naszym talerzu. Jak to możliwe skoro wydaje się, że jeśli chodzi o soczyste kotlety schabowe przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu?
Winę za tego typu problemy kulinarne ponosi się, lekceważąc kolejne etapy przygotowywania potrawy. Trzeba bowiem wcześniej przygotować schab kotlety odpowiednio zamarynować i ubić równomiernie. Tajemnica po części tkwi również w tym, jak usmażyć schabowego, by spełniał on nasze kulinarne oczekiwania. Przepis na dobry kotlet schabowy nie musi być skomplikowany, ale potrawa musi być wykonywana dokładnie. Wtedy bowiem możemy mieć pewność, że naszym gościom lub domownikom zaserwujemy soczyste kotlety schabowe, które zachwycą nawet tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi daniami kuchni polskiej.
Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde?
Twarde kotlety schabowe zdarzają się każdemu domowemu kucharzowi. Odpowiednie przygotowanie mięsa i jego usmażenie wymaga nieco czasu i poświęcenia. Wiele osób, które nie poznało jeszcze sekretu soczystych kotletów uważa, że wystarczy je tylko prowizorycznie ubić i szybko usmażyć. Jak się jednak okazuje, zarówno przygotowanie mięsa, jak i ubijanie kotletów, a w końcu ich smażenie wpływa na ostateczny smak i konsystencję potrawy.
Twarde kotlety schabowe powstają z reguły wówczas, gdy mięso nie zostało wcześniej zamarynowane w mleku z przyprawami. Dzięki temu rozwiązaniu nasiąka ono mieszanką przypraw i nabiera soczystości. Smak popsuć może również niedokładne rozbicie mięsa. Miękkie schabowe powstają wskutek równomiernego, obustronnego ubijania. W ten sposób powstaje cienki plaster mięsa, który usmaży się stosunkowo szybko. Gruby kotlet schabowy będzie smażył się powoli, co spowoduje, że będzie on twardy i nieapetyczny. Jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie i soczyste? Zamarynuj je wcześniej i odpowiednio ubij, a następnie usmaż na najlepszym tłuszczu. Tym sposobem twarde kotlety schabowe znikną z twojej kuchni już na zawsze.
Jak zrobić soczyste i miękkie kotlety schabowe w kilku krokach?
Soczysty schabowy to marzenie każdego domowego kucharza oraz tych, którym tego rodzaju potrawa jest serwowana. Jej sekret tkwi w przygotowaniu, które pozwala wydobyć smak kotleta. Jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie. Zdradzamy tajemnicę!
Krok 1 – Miękkie kotlety schabowe z najlepszego mięsa
Soczyste schabowe nie udadzą się, jeśli do ich przygotowania użyjesz starego, nieświeżego mięsa. Zdecydowanie lepiej będą smakowały one wówczas, gdy zdecydujesz się na produkt, który jeszcze nie został zamrożony i nie spędził kilku miesięcy w zamrażarce. Żaden przepis na dobry kotlet schabowy nie uda się, gdy użyte produkty nie będą najwyższej jakości. Dlatego też wybierz schab od sprawdzonego dostawcy.
Krok 2 – Soczyste kotlety schabowe – jak je przygotować?
Jednak wybór mięsa to jeszcze nie wszystko. Teraz bowiem trzeba go zamarynować. Soczysty kotlet schabowy wymaga umieszczenia w mleku z cebulą. Do mikstury warto również dodać ulubione przyprawy. Mięso nasiąknie ich smakiem oraz nabierze wyjątkowego aromatu. Mleko z kolei spowoduje, że tym razem na stole pojawią się soczyste kotlety schabowe przepis natomiast będzie z pewnością rozchwytywany przez członków rodziny lub znajomych, którzy zasiądą z tobą do stołu.
Krok 3 – Ubijanie kotletów podstawą kulinarnych osiągnięć
Ubijanie kotletów to czynność, która nie może być wykonywana niedbale i przypadkowo. Jak się bowiem okazuje, to podstawa tego, jak zrobić soczysty kotlet schabowy. Nieprawidłowo ubite mięso będzie twarde. Wpłynie na to z pewnością długość smażenia. Miękkie schabowe należy ubijać z obu stron tak, aby były one równomierne. Efektem takiej pracy będzie cienki plaster mięsa. Ten z kolei będzie łatwo usmażyć, uzyskując w ten sposób idealne w smaku, soczyste kotlety schabowe.
Krok 4 – Jak usmażyć schab, czyli tajemnica tkwi w szczegółach
Wiesz już w czym moczyć kotlety schabowe i jak je ubijać. Teraz przyszła pora na smażenie. Wyjmij więc mięso z marynaty i osusz go dokładnie. Tak przygotowane kotlety obtocz w panierce. Należy ją przygotować z bułki tartej oraz jajka. Jeśli natomiast chcesz przygotować schabowy bez panierki, musisz pominąć ten krok. Teraz pora dowiedzieć się, jak usmażyć dobre kotlety schabowe. Jak się okazuje, również i do tego procesu nie można podchodzić lekceważąco. Ważny jest m.in. tłuszcz, który zastosujesz w trakcie przygotowywania potrawy. Idealnym sposobem na to, jak usmażyć kotlety schabowe, będzie wykorzystanie smalcu. Tłuszcz ten wydobywa smak potrawy i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Jeśli jednak szukasz sposobu na to, jak usmażyć dobre kotlety schabowe, a w twojej kuchni nie ma akurat smalcu, wybierz olej roślinny, który również będzie w tym przypadku dobrym rozwiązaniem.
Podsumowanie
Teraz wiesz już, jak zrobić schabowe, by zaskoczyć wszystkich domowników ich smakiem, aromatem i miękkością. Zastosowanie się do naszych wskazówek spowoduje, że miękkie schabowe na zawsze zastąpią w twojej kuchni twarde, nieapetyczne mięso. Aby osiągnąć ostateczny sukces kulinarny i zebrać należne pochwały, podaj tak przygotowany kotlet ze świeżymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.
Dzięki opisanym przez nas krokom, już nie musisz martwić się, jak zrobić soczysty kotlet schabowy. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne, gdy posiada się odpowiednią wiedzę. Soczyste kotlety schabowe to bowiem efekt zaledwie kilku kroków. Jeśli wykonasz je z odpowiednią dokładnością i precyzją, zagwarantujesz sobie sukces kulinarny, a twój przepis na dobry kotlet schabowy będzie wprost rozchwytywany przez wszystkich, którzy będą mieli okazję spróbować przygotowanego przez ciebie dania.
przepis działa 😉