Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Awokado zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność, podbijając serca i podniebienia Polaków. Jak się jednak okazuje, wiele osób twierdzi, że niedojrzałe awokado stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Czy niedojrzałe awokado jest trujące? Poznaj sekrety tego owocu, by przekonać się, czy rzeczywiście jest on niebezpieczny dla człowieka.
Kilka słów o awokado
Owoc awokado przywędrował do naszego kraju z Ameryki Południowej i Środkowej. Jego naturalnym klimatem jest tropik, ale drzewo awokado można wyhodować również w polskich warunkach. Jak rośnie awokado w naturalnym środowisku? W sprzyjających okolicznościach może osiągnąć nawet 20 m wysokości. Jeśli marzy ci się własne awokado uprawy należy rozpocząć od zasadzenia pestki. Warto wiedzieć jednak, że awokado nie może poszczycić się ani walorami smakowymi, ani tym bardziej kuszącym aromatem i soczystością.
Co sprawia, że Polacy zaczęli tak chętnie sięgać właśnie po awokado właściwości zdrowotne z pewnością miały tutaj pierwszorzędne znaczenie. Jest to owoc, który obniża poziom złego cholesterolu i stanowi prawdziwą bombę witaminową dla naszego organizmu. Jeśli chodzi o awokado wartości odżywcze owocu powodują, że może być on wykorzystywany zarówno w profilaktyce, jak i terapii takich chorób, jak np. miażdżyca czy cukrzyca. Awokado wspomaga również odchudzanie i jest cennym źródłem błonnika.
Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Awokado cieszy się coraz większą popularnością. To, czy można jeść samo awokado, zależy jednak przede wszystkim od naszych indywidualnych preferencji kulinarnych. Miąższ owocu nie charakteryzuje się ciekawym smakiem, choć wiele osób lubi używać go zamiast masła. I choć smak awokado raczej nie zachwyca większości z nas, jest ono idealnym uzupełnieniem różnego rodzaju sałatek i past.
Doskonale skomponuje się również z pieczarkami, serami i owocami morza, uzupełni smak imprezowych koreczków i sprawdzi się jako składnik pasty na kanapki. Wiele osób zastanawia się jednak, czy można jeść niedojrzałe awokado? Przez lata bowiem funkcjonowało przekonanie, że niedojrzałe awokado gorzkie odczucia smakowe zawdzięcza toksycznej substancji, szkodliwej dla człowieka. Dziś możemy powiedzieć, że niedojrzałe awokado toksyczne nie jest, a jego spożycie nie zagraża naszemu zdrowiu i życiu.
Czy niedojrzałe awokado jest toksyczne dla człowieka?
Jak twierdzi zdecydowana większość dietetyków, zjedzenie niedojrzałego awokado nie zaszkodzi zdrowemu człowiekowi. Wbrew powszechnej opinii, niedojrzałe awokado nie zawiera toksycznych substancji, szkodliwych dla naszego organizmu. Skoro wiemy już, czy niedojrzałe awokado może zaszkodzić, pozostaje jeszcze udzielić odpowiedzi na pytanie, czy można je spokojnie zjeść? Spożycie niedojrzałego owocu jest możliwe, jednak z pewnością nie będzie to przyjemne.
Taki owoc jest bardzo twardy i gorzki. Co zrobić z niedojrzałym awokado? Dobry sposób na niedojrzałe awokado to owinięcie go w folię aluminiową i umieszczenie w ciepłym miejscu. Po pewnym czasie owoc dojrzeje, a my będziemy mogli cieszyć się jego smakiem. To sprawdzony sposób na to, jak przechowywać awokado, które jeszcze nie dojrzało.
Czy niedojrzałe awokado może zaszkodzić zwierzętom?
Zjadłam niedojrzałe awokado! Co teraz? – tego typu problemy pojawiają się, gdy nagle dowiadujemy się o rzekomej szkodliwości owocu. Jak się jednak okazuje, zdaniem większości dietetyków ani dania z awokado nie do końca dojrzałym, ani pestka awokado szkodliwe dla człowieka nie są. Inaczej przestawia się sytuacja, jeśli chodzi o zwierzęta. Jak się bowiem okazuje, niedojrzałe awokado szkodliwe jest dla niemalże wszystkich gatunków zwierząt domowych.
Choć jednym z owoców, które posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych jest właśnie awokado witaminy nie rekompensują jednak szkodliwych dla zwierząt substancji. Owoc ma bowiem w składzie tzw. persin, czyli pochodną kwasu tłuszczowego. To właśnie ona może być odpowiedzialna za ciężkie choroby zwierząt domowych, niezależnie od tego czy są to ssaki, czy ptaki. Jak się okazuje, odpowiedź na pytanie czy niedojrzałe awokado jest trujące, nie może być jednoznaczna. Bo chociaż dla człowieka nie będzie szkodliwe nawet niedojrzałe awokado roślina – bo również jej liście, kora i pestki – będzie wyjątkowo toksyczna dla zwierząt.
Jak rozpoznać kiedy awokado jest dojrzałe?
Przed następnymi zakupami wato dowiedzieć się, kiedy awokado jest dojrzałe. Aby to sprawdzić, należy delikatnie przycisnąć owoc. Niezależnie od tego czy będzie to odmiana awokado Hass, czy też Fuerte, skórka powinna być miękka, a owoc sprężysty. Po naciśnięciu powinien on szybko powrócić do pierwotnego wyglądu. Przejrzałe awokado również nie będzie zbyt smakowite, więc nigdy nie wybieraj owoców zupełnie przypadkowo.
Niedojrzałe awokado – co z nim zrobić?
Co zrobić z awokado, które już kupiłeś? Jeśli okazało się, że jest ono niedojrzałe, możesz włożyć go do jednej torebki z jabłkami, gdzie szybko nabierze odpowiedniej miękkości. Jest to możliwe dzięki temu, że jabłka wydzielają etylen. Przyśpiesza on przemianę u owoców i warzyw, które znajdują się w niedalekiej odległości. Dobry pomysł na awokado to również umieszczenie go w ciepłym miejscu, po wcześniejszym owinięciu go folią aluminiową. Jeśli nie chcesz za każdym razem sprawdzać w sklepie, czy awokado jest dojrzałe, możesz zasadzić owoc w domu. Jak wyhodować awokado w warunkach domowych? Owoc sadzi się z pestki, a do rozwoju potrzebuje on żyznej ziemi, bogatej w próchnicę.
Kto powinien unikać awokado w swoim jadłospisie?
Przeciwwskazania do spożywania awokado są bardzo rzadkie. Niemniej jednak istnieje grupa osób, która powinna wyeliminować z diety ten owoc. Kto nie powinien jeść awokado? Owoc ten powinien zniknąć z diety osób z problemami żołądkowymi i częstymi nudnościami. Muszą z niego zrezygnować także osoby uczulone na lateks. Zjawisko alergii krzyżowej powoduje bowiem, że awokado może uczulać również i w tym przypadku. Z tego względu awokado nie należy podawać również dzieciom, które na co dzień zmagają się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Dla tych, którzy nie mogą spożywać awokado, istnieje jednak szansa na skorzystanie z jego właściwości. I tak chociażby maseczka z awokado na twarz przywraca skórze optymalny poziom nawilżenia, walczy z niedoskonałościami i ogranicza wydzielanie sebum.
pierwsze słyszę o trującym awokodo…